Gå direkt till innehåll
Malmöföretag väljer unik tvättmetod

Pressmeddelande -

Malmöföretag väljer unik tvättmetod

Hårt nersmutsade mattor kan tvättas rena med hjälp av naturens egna mikroorganismer. Och mattorna blir till och med renare än med traditionella kemikaliebaserade tvättmedel. Det visade tester som genomförts av Hr Björkmans Entrémattor och det miljöinriktade företaget har nu som första matttvätteri i världen infört den revolutionerande metoden i sitt miljöcertifierade tvätteri i Malmö.

Hr Björkmans Entrémattor är specialister på mattor för en ren och snygg entré. Sedan 1993 har man framgångsrikt hyrt ut mattor till kunder runt om i Skåne och sedan ett par år finns företaget även i Göteborg och Stockholm. Miljön är en central fråga för Hr Björkmans Entrémattor och 2005 uppförde man en toppmodern tvättanläggning strax utanför Malmö.

”Vi arbetar ständigt med att stärka vår miljöprofil. Målsättningen är att alltid ligga i täten”, förklarar Carl-Johan Björkman, VD och grundare av Hr Björkmans Entrémattor. ”Därför försöker vi utveckla våra tvättmetoder och hitta nya, ännu mer miljövänliga lösningar. Och när vi fick höra talas om Innu-Science och deras bioteknologiska tvättmedel, så kändes det helt rätt för oss.”

Miljön och kunderna är vinnarna

Innu-Science är ett kanadensiskt företag som arbetar med industriell bioteknik. Tekniken går ut på att få mikroorganismer, t.ex. bakterier, att producera reaktiva ämnen som kan användas istället för traditionell oljebaserad kemi. Idag går ca 50% av all olja som vi plockar upp ur jordskorpan åt till att producera just kemiska molekyler, vilket på sikt är ohållbart. Applikationerna för de ämnen och mikroorganismer som Innu-Science arbetar med finns bland annat i produkter för tvätt och rengöring.

”Efter mycket goda testresultat bestämde vi oss för att satsa på Innu-Science bioteknologiska tvättmedel i full skala”, berättar Carl-Johan Björkman. ”Den stora vinnaren är naturligtvis miljön. Med bioteknik kan vi tvätta i lägre temperaturer och hela processen är i stort sett fri från kemikalier. Men testerna visade också att när mattorna tvättats med bioteknik blir ytspänningen bättre. Det innebär att mattorna kan suga upp mer vätska. Och för våra kunder är det en stor fördel. Ju mer smuts och vätska som fastnar i entrémattan, desto renare blir det inne i kundernas lokaler.”

Forskningsintensiva Innu-Science är idag världsledande när det gäller rengöring med bioteknik. Många städbolag använder företagets produkter idag. Men Hr Björkmans Entrémattor är det första mattvätteri i världen som gått över till bioteknologiska tvättmedel från Innu-Science.

”Vi är imponerade över det genuina miljöengagemang som Hr Björkmans Entrémattor visar upp”, säger Isabelle Wallin, marknadschef på Innu-Science Sweden. ”Företaget satsar verkligen seriöst. Man nöjer sig inte bara med att uppfylla kriterierna, utan man vill komma ännu längre. Vi är själva ett spjutspetsföretag när det gäller miljö och det är mycket roligt att nu bryta ny mark tillsammans med Hr Björkmans Entrémattor.”

Miljöcertifierad tvättanläggning

Övergången till bioteknologiska tvättmedel är ännu ett konkret steg i den miljösatsning som ständigt pågår på Hr Björkmans Entrémattor. Företaget strävar efter att så långt möjligt begränsa verksamhetens påverkan på miljön. Den miljöcertifierade tvättanläggningen har ett helt slutet system, där upp till 98% av vattnet återvinns. Resten dunstar bort och ersätts av regnvatten, som samlas in från de stora takytorna. Alla leveranser av mattor sker dessutom med biogasdrivna bilar.


För ytterligare information kontakta:


Carl-Johan Björkman
VD
Hr Björkmans Entrémattor
Tel: 040-18 72 72
Mobil: 0708 65 72 72
E-mail: bjorkman@hrbjorkman.se
Hemsida: www.hrbjorkman.se


Joachim Åhlander
VDInnu-Science Sweden
Tel: 08-630 20 70
Mobil: 0707 81 04 64
E-mail: joachim.ahlander@innu-science.se
Hemsida: www.innu-science.se
Relaterade länkar

Ämnen


Vi startade i mycket blygsam skala 1993. Idag är vi ett av de ledande mattuthyrningsföretagen i Skåne. Vi har nått vår position för att vi gör det enkelt för våra kunder att visa upp en ren och snygg entré för sina besökare. Ett brett sortiment av marknadens bästa entrémattor, personlig service och ett unikt miljötänkande – det får du hos Hr Björkmans Entrémattor. 

www.hrbjorkman.se

Relaterat material