Gå direkt till innehåll
Svenskt företag vinner europeiskt miljöpris

Pressmeddelande -

Svenskt företag vinner europeiskt miljöpris

Malmöbaserade företaget Hr Björkmans Entrémattor har som representant för Sverige vunnit EMAS awards 2014. Nominerade bidrag från länder som England, Irland, Belgien och Tyskland var med och tävlade om det prestigefyllda priset, men det var det miljöfokuserade malmöföretaget som kammade hem segern.

Det europeiska EMAS Award är det mest prestigefyllda priset inom miljöledning och har arrangerats för Emas-registrerade organisationer sedan 2005. EMAS, som etablerades av Europeiska kommissionen, belönar de främsta miljöinsatserna bland registrerade organisationer runt om i Europa.

”Vi är stolta över att ett mattuthyrningsföretag från Malmö kan vara med och leda utvecklingen på Europanivå”, säger Carl Johan Björkman, VD och grundare av Hr Björkmans Entrémattor. ”Detta visar att alla kan vara med och dra sitt strå till stacken och vi hoppas kunna inspirera andra”.

Effektiv eko-innovation

Årets tävling med titeln ”Effective eco-innovations supporting improvements in environmental performance”fokuserade på eko-innovationer och det var tack vare malmöföretagets innovativa tvättanläggning som priset i kategorin ”small companies” kammades hem. Hr Björkmans har själva utvecklat ett slutet system där upp till 98 % av vattnet i tvättprocessen återanvänds, resten dunstar bort och ersätts med regnvatten som samlats upp från anläggningens stora takytor. Detta har resulterat i stora energi- och vattenbesparingar tillsammans med mindre utsläpp av förorenat vatten.

För 2014 års upplaga av EMAS Awards, har EU-kommissionen och forumet för behöriga organ beslutat att hylla de EMAS-organisationer som har utmärkt sig genom innovativa åtgärder vilka resulterat i signifikanta miljöförbättringar och vars framgångar kan inspirera andra till att göra detsamma.

Först i världen

Hr Björkmans Entrémattor har specialiserat sig på mattor för en ren och välkomnande entré. Sedan starten 1993 har företaget med framgång hyrt ut mattor runt om i Skåne och de senaste åren även etablerat sig i Stockholm och Göteborg. Miljön har alltid varit en central fråga och 2005 uppförde man en toppmodern tvättanläggning utanför Malmö.

Anläggningen har hela tiden varit under utveckling och de senaste tilläggen som kompletterat systemet har bland annat varit hur vattnet syresätts, samt övergången till bioteknologiskt tvättmedel. Tvättmedlet är som mest effektivt i låga temperaturer och Hr Björkmans har som första mattvätteri i världen valt att använda sig av den revolutionerande metoden som går ut på att låta naturens egna mikroorganismer ta hand om smutsen. Detta har enligt företagets tester även visat sig mer effektivt än traditionella kemikaliebaserade tvättmedel. 

Det var emellertid inte enbart tvättsystemet som kammade hem priset, utan företaget kunde även plocka en hel del bonuspoäng på så kallade ”stödjande åtgärder”, där bolagets hela miljöarbete betygsattes. Hr Björkmans har flera betydande miljöcertifieringar och använder bland annat bara el från vindkraft och driver alla sina bilar med biogas. Detta tillsammans med ett genomarbetat miljöledningssystem och ett helhetstänk har gjort malmöföretaget utmärkande på Europanivå. 

”Vi har engagerat oss och arbetat med miljön i femton år” berättar Carl Johan Björkman. ”Därför är det extra roligt när vår verksamhet får denna form av erkännande på en internationell arena”.


För ytterligare information kontakta:

Carl-Johan Björkman
VD
Hr Björkmans Entrémattor
Tel: 040-18 72 72
Mobil: 0708 65 72 72
E-mail: bjorkman@hrbjorkman.se
Hemsida: www.hrbjorkman.se


Ämnen

Kategorier


Vi startade i mycket blygsam skala 1993. Idag är vi ett av de ledande mattuthyrningsföretagen i Skåne. Vi har nått vår position för att vi gör det enkelt för våra kunder att visa upp en ren och snygg entré för sina besökare. Ett brett sortiment av marknadens bästa entrémattor, personlig service och ett unikt miljötänkande – det får du hos Hr Björkmans Entrémattor. 

www.hrbjorkman.se

Kontakter

Carl-Johan Björkman

Carl-Johan Björkman

Presskontakt VD Sverige 040-18 72 72

Relaterat innehåll