Gå direkt till innehåll
Tema mattor: Hr Björkmans gröna lösning

Nyhet -

Tema mattor: Hr Björkmans gröna lösning

Med många små kunder, strategiska förvärv och progressiva miljöåtgärder har Hr Björkmans Entrémattor hittat en egen nisch i hyrmattsbranschen. En intern teknikutveckling som implementerats på företagets tre tvätterier och innebär att upp till 90 procent av tvättvattnet återvinns.
Carl-Johan Björkman
Carl-Johan "Calle" Björkman.
Foto: Hr Björkmans Entrémattor

Av Christina Bildden 22 november 2022 11:31

Att Calle Björkman skulle viga sitt yrkesliv åt just entrémattor var något av en slump. Efter några år som säljare på Electrolux fick han anställning på ett företag som tvättade allt möjligt, bland annat entrémattor. Och plötsligt öppnades hans ögon för en bransch med stor potential

– Jag har alltid velat starta något eget och under min tid på tvätteriet förstod jag att det fanns en marknad för någon som är specialist på just entrémattor, säger Calle Björkman.

Carl-Johan ”Calle” Björkman
Ålder: 58 år
Bakgrund: Har jobbat som säljare på Electrolux och tvätteri innan han startade Hr Björkmans 1993.
Familj: Sambon Agneta och två söner, 11 och 17 år.
Bor: I Malmö.
Gör på fritiden: Det blir mest aktiviteter med barnen, det är mycket köra hit och dit.

Sedan dess har företaget sakta men säkert vuxit, både organiskt och via uppköp, men hela tiden blivit vid sin läst; att erbjuda hyrmattor med hög service och sortiment och teknik som belastar miljön minimalt. I år omsätter Hr Björkmans Entrémattor cirka 70 miljoner och driver tre tvätterier, tre depåer och mattuthyrning från Malmö i söder till Kalix i norr. Något han knappt vågade drömma om när han tog sitt första steg 1993.

– De första tio åren var det bara jobba, äta, sova. Jag gick gata upp och gata ned i Malmö med två provbitar för att besöka kunder. På dagarna sålde jag och på kvällar och helger var det fakturering och pappersarbete, säger han.

Uppenbarligen var Calles affärsnäsa väl programmerad. Redan de första fyra åren förvärvas mattkunder från tre konkurrenter och 1997 startade han sitt första egna tvätteri på Höjdrodersgatan i Malmö. Två år senare blir tvätteriet först i Sverige att certifieras enligt ISO14001 och EMAS, EU:s miljöstyrnings- och miljörevisionsordning.
I dag står hållbarhetsfrågor högt på nästan alla tvätteriers agenda men så såg det inte ut i början av 1990-talet.

­– När vi skulle installera vårt första egna tvätteri tänkte jag, att eftersom vi jobbar med uthyrning så är vi ju redan i en cirkulär bransch. Och vi borde tänka cirkulärt hela vägen. Så vi installerade ett vattenreningsverk som vi trodde så mycket på att vi bestämde oss för att ISO-certifiera det.

Reningsverket blev början på en intern teknikutveckling som implementerats på företagets tre tvätterier och innebär att upp till 90 procent av tvättvattnet återvinns. Systemet förbrukar bara en halv liter vatten per kilo tvättad matta – att jämföra med Svanens certifieringsgräns som ligger på 6,5 liter.

– När vi flyttade till nya lokaler i Arlöv 2005 tog vi med vårt vattenåtervinningssystem och gjorde om det själva, framför allt med hjälp av en anställd som nu gått i pension, Lars Berg. Han jobbade mycket med att få till exakt rätt syresättning. Om man inte har rätt syresättning så kan det börja lukta illa och det har vi inte haft problem med på flera år.

90 procent av företagets mattor rengörs med enzymer, en teknologi som Hr Björkmans blev först i världen att applicera för just mattor.

– Det är bara oljiga mattor som kräver kemikalier i våra tvätterier, förklarar Calle.

Företagets tester visar att enzymmetoden inte bara gör rent, den resulterar också i en högre ytspänning på nytvättade mattor, vilket gör dem mer motståndskraftiga mot väta och smuts.
Eftersom vattensystemet är isolerat, och alltid håller 30 grader, är steget till de 40 grader som krävs för att mattorna ska bli rena ganska litet. Något som i sin tur innebär en stor energibesparing.
Trots att företaget arbetade i flera år med att utveckla vattenreningssystemet kom ingen på tanken att lösningen faktiskt var så unik att man skulle kunna ta patent på den. 2016 blev det äntligen av – av en ren tillfällighet.

– Jag var på en patentbyrå av en helt annan anledning när reningsanläggningen kom på tal. Och då blev det gjort.

Calle Björkman har genom åren systematiskt letat nya miljövänliga lösningar i både stort och smått. Två av tre mattor är numera tillverkade av återvunnet material från pet-flaskor. Huvudkontoret i Arlöv har solceller som täcker 50 procent av elbehovet och använder biogas för hus och tvätteri.

– Vi har konsekvent valt det mest miljövänliga. Även om det kostat mer har det varit vår grej och vi har varit ganska transparenta med vårt miljöarbete. Det är nästan lite förvånande att inte andra mattföretag har nappat på idén, säger Calle Björkman.

Enligt Calle Björkman har initiativen i huvudsak drivits internt. Kundernas intresse för hållbarhetsfrågor går lite i perioder och varierar stort mellan olika företag.

– Jag skulle nog säga att det viktigaste för kunderna är att de har en matta som stoppar smutsen och får bra service. Miljöarbetet är framför allt något som skapar intresse för oss som företag och höjer vår trovärdighet. Och det skapar en oerhörd stolthet hos säljpersonalen.

En av de största miljöbovarna för ett hyrföretag är transporter. Eftersom Hr Björkmans kundstock består av i huvudsak små och mellanstora företag, blir det små värden per stopp och en kostnadseffektiv och hållbar transportlogistik är av högsta vikt. För att hålla nere utsläppen arbetar man med turoptimering för alla lätta lastbilar och koldioxidutsläppen mäts bland annat per matta och avtal för att få en relevant mätpunkt.

Hr Björkmans mål har varit att bli fossilfria till 2022, en plan som delvis stött på patrull. Den första gasdrivna bilen köptes in redan 2001 och fyra år senare var samtliga ordinarie bilar bio/naturgasdrivna. Företaget har också installerat en egen biogasstation vid anläggningen i Arlöv. Men på senare år har fordonsmarknadens fokus legat på elbilar och nya gasbilar blir allt svårare att få tag på.

– Det tillverkas inte så många nya gasbilar längre, så vi får försöka hitta begagnade men det är inte så lätt. I Kalix fanns det inte ens någon gasstation, så där har vi fått köra på fossilfri diesel än så länge. Vi har också köpt in två elbilar, en i Malmö och en i Göteborg, men el funkar inte alltid, framför allt inte vid långa avstånd och körtider.

Fakta om Hr Björkmans Entrémattor AB:
-Grundare, vd och ägare: Carl-Johan Björkman
-Verksamhet: Uthyrning och tvätt av entrémattor. Driver tvätteri i Arlöv, Kalix och Upplands Väsby. Depåer i Jönköping, Växjö och Göteborg. Kundstocken finns i Skåne, Blekinge, Halland och Småland, Östergötland, Göteborg, Storstockholm och Norrbotten.
-Antal anställda: 50
-Antal kunder: Cirka 7 000
-Ekonomi (2021-12): Omsättning 52 150 tkr, resultat efter finansiella poster:1 441 tkr.
-Certifieringar: ISO 9001, Svanen, Clean Green, EMAS

Under de första tio åren expanderade Calle Björkman i huvudsak inom Skåne och Sydsverige. Först 2006 stack etableringen iväg geografiskt och då ända till Polen.

– Polen blev till för att vi redan hade bekanta där som hjälpte till med att starta verksamheten. Det är en ganska liten del av företaget, med sex, sju anställda och inget eget tvätteri.

2010 togs nästa, stora steg i kilometer räknat, med en filial i Göteborg och 2011 stod Stockholm på tur, som i dag är omsättningsmässigt störst efter Skåne. Ganska självklara val för ett expansivt företag. Desto mer otippat är det kanske att en skåning etablerar företag 150 mil norrut, närmar bestämt i Kalix.

– Ja, det kanske inte är så vanligt, men min pappa kommer från Kalix, så jag har varit mycket där. När jag fick höra talas om ett tvätteri i Kalix som såldes och sedan lades ner såg jag möjligheter. Vi hittade snabbt personal, startade vårt eget tvätteri 2018 och har nu kunder i Haparanda, Luleå, Kalix, Boden och Piteå.
Norrbotten är en expansiv region och Calle Björkman följer utvecklingen noga.

– Vi har ju växt helat tiden, både organiskt och genom förvärv när möjligheter har dykt upp. Så, ja, näst efter Piteå på kartan ligger ju Skellefteå och sedan har vi Umeå, vi får se vad som händer, säger han med ett skratt.

Så sent som i april invigdes ett 1 300 kvadratmeter nybyggt tvätteri i Upplands Väsby och i juni tillkännagavs det senaste förvärvet; Tvättcenter i Frinnaryds mattverksamhet. Och Carl-Johan har inga planer på att slå av på expansionstakten.

– Jag vill att vi ska fortsätta att växa både internt och externt och vara en förebild för branschen. Men det blir inga nya verksamheter så länge vi kan växa med det vi heter och våra befintliga distributions- och datasystem.

Även om Calle Björkman är fast i sin övertygelse att fortsätta växa är han lite kluven till branschens utveckling.

– Det fanns många flera aktörer i branschen innan. Det var en starkare palett och man saknar gamla ”kolleger”. Samtidigt har jag ju själv varit en del av förändringen genom att köpa upp andra företag.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Carl-Johan Björkman

Carl-Johan Björkman

Presskontakt VD Sverige 040-18 72 72 Kontakt